سمعک به افراد کم شنوا چه کمکی می‌کند

سمعک به افراد کم شنوا چه کمکی می‌کند

سمعک چیست و چگونه کار می‌کند؟

سمعک یک وسیله الکترونیکی می‌باشد که دارای بخش‌های مختلفی شامل صفحه یا برد الکترونیکی، میکروفون، رسیور، درب باتری می‌باشد. همانطور که اطلاع دارید سمعک با تقویت صدا در فرکانس‌های مختلف سبب بهترشنیدن فرد می‌شود.

به زبان ساده‌تر می‌توان گفت میکروفون سمعک صدا‌های محیط شامل نویز و گفتار را جمع‌آوری و به بخش اصلی سمعک یعنی برد منتقل می‌کند. در این بخش نویز از گفتار تمیز و کاهش پیدا می‌کند که یکی از تفاوت‌های اصلی در سمعک‌های قدیمی و جدید می‌باشد.

هرچقدر سمعک نویز محیط را کاهش دهد گفتار قابل فهم‌تری برای فرد فراهم می‌شود. در نهایت اطلاعات برای بخش رسیور منتقل می‌شود و فرد صدای صاف و بدون نویز محیط را دریافت می‌کند.

همچنین سمعک با کانال‌بندی فرکانس‌های شنوایی این امکان را فراهم می‌کند که بتوانیم در هر فرکانس قدرت یا تقویت متفاوتی را اعلام کنیم. توجه داشته باشید تعداد کانال سمعک باید توسط شنوایی‌شناس و براساس نوع افت شنوایی بیمار انتخاب شود.

انواع مدل سمعک برای افراد کم شنوا

انواع مدل سمعک برای افراد کم شنوا

سمعک‌ها به طور کلی به دو مدل سمعک پشت گوشی(BTE) و سمعک داخل گوشی(CIC) تقسیم می‌شوند. در مدل پشت گوشی سمعک در پشت لاله گوش قرار می‌گیرد و انتقال صدا از طریق قرارگیری قالب گوش در کانال شنوایی انجام می‌شود اما در مدل داخل گوشی تمامی سمعک در داخل کانال گوش قرار می‌گیرد.

همچنین دقت داشته باشید سمعک‌های پشت گوشی به مدل پشت گوشی با قالب و سمعک پشت گوشی ریک تقسیم می‌شوند و سمعک‌های داخل گوشی نیز به صورت سمعک‌های نامریی و داخل گوشی موجود می‌باشند.

سمعک پشت گوشی یا BTE

سمعک پشت گوشی به دو صورت سمعک پشت گوشی با قالب و سمعک ریک(RIC) موجود می‌باشد که تفاوت اصلی این دو مدل در اندازه آن‌ها می‌باشد. به این صورت که در سمعک پشت گوشی با قالب تمام بخش‌های سمعک(میکروفون، رسیور و برد) در داخل سمعک و در پشت گوش فرد قرار می‌گیرند اما در مدل ریک بخش رسیور در داخل کانال گوش قرار می‌گیرد.

از این رو سمعک‌های پشت گوشی ریک دارای اندازه کوچکتری نسبت به سمعک پشت گوشی با قالب می‌باشد. از نظر میزان قدرت سمعک‌های پشت گوشی برای افراد با کم شنوایی ملایم تا عمیق قابل استفاده می‌باشند.

سمعک داخل گوشی یا CIC

سمعک داخل گوشی همانطور که از اسم آن مشخص است در داخل کانال گوش قرار می‌گیرد و دارای دید کمتر و اندازه کوچکتری نسبت به سمعک‌های پشت گوشی می‌باشد.

سمعک‌های داخل گوشی نیز دارای اندازه‌های مختلف می‌باشند که به ترتیب از لحاظ اندازه شامل سمعک نامریی(IIC)، سمعک داخل گوشی(CIC)، سمعک ITC، سمعک ITE می‌باشند.

از نظر میزان قدرت و پوشش دهی سمعک‌های داخل گوشی برای افراد با کم شنوایی ملایم تا متوسط-شدید مناسب می‌باشند.

بهترین مدل سمعک برای افراد کم شنوا

بهترین مدل سمعک برای افراد کم شنوا

یکی از سؤالاتی که بسیاری از افراد با کم شنوایی از متخصص شنوایی‌شناس می‌پرسند:

سمعک پشت گوشی بهتره یا سمعک داخل گوشی؟

دقت داشته باشید انتخاب سمعک باید توسط متخصص شنوایی‌شناس و براساس میزان و نوع کم شنوایی بیمار انتخاب شود. به این معنی که تمامی افراد با کم شنوایی قادر به استفاده از سمعک نامریی یا داخل گوشی نمی‌باشند.

سمعک‌های داخل گوشی به دلیل قدرت کمتر نسبت به سمعک‌های پشت گوشی برای افراد با افت‌های زیاد قابل استفاده نمی‌باشند. از طرف دیگر در مواردی که کانال گوش کولاپس یا بسیار باریک می‌باشد امکان ساخت سمعک داخل گوشی وجود ندارد.

آیا امکان استفاده نوزاد از سمعک داخل گوشی وجود دارد؟

خیر؛ امکان استفاده از سمعک داخل گوشی یا نامریی به دلیل کوچک بودن کانال گوش نوزاد و رشد سریع گوش در نوزاد وجود ندارد. همچنین در سمعک‌های پشت گوشی به دلیل وجود ۲ میکروفون یا میکروفون‌های جهت دار کودک هیچ صدایی را از دست نمی‌دهد.

در واقع میکروفون‌های جهت دار با تمرکز و توجه همزمان بر روی چندین گوینده یا منبع صدا سبب می‌شوند تمامی صدا‌ها برای فرد بهتر و با کیفیت بیشتری درک و دریافت شود.

چرا فرد با کم شنوایی باید از سمعک استفاده کند؟

همانطور که در بخش بالا بیان شد سمعک با داشتن کانال‌های مختلف امکان تقویت صدا در فرکانس‌های مختلف شنوایی را فراهم می‌کند. در واقع سمعک سبب می‌شود فرد همانند افراد طبیعی از شنیدن صدا لذت ببرد.

اما عدم استفاده از سمعک و تقویت صدا به مرور به دلیل تحریک ناکافی عصب و سیستم عصبی مرکزی سبب ضعیف شدن یا بدتر شدن شنوایی می‌شود. همانند هر بخشی دیگری در بدن که با عدم استفاده یا فعالیت ناکافی به مرور ضعیف‌تر می‌شود در سیستم شنوایی نیز این قضیه صدق می‌کند.

بنابراین سمعک با تقویت صدا و تحریک کافی و نرمال عصب شنوایی علاوه بر اینکه سبب بهتر شنیدن فرد کم شنوا می‌شود و از بدتر شدن و افزایش کم شنوایی نیز جلوگیری می‌کند.

یکی از معضلات جامعه امروزی بروز وزوز گوش یا شنیدن صدا در گوش یا سر می‌باشد. توجه داشته باشید یکی از مهمترین علت‌های شروع وزوز گوش کم شنوایی است.

به این صورت که با شروع کم شنوایی و عدم تحریک کافی عصب در مغز شاهد افزایش فعالیت جهت جبران کم شنوایی و بهتر شنیدن فرد می‌باشیم(جبران مرکزی) که به مرور و با ادامه این روند احتمال شروع وزوز گوش افزایش می‌یابد.

آیا سمعک باعث تنبلی گوش می‌شود؟

خیر. این تصور اشتباهی است که استفاده مداوم از سمعک سبب تنبلی یا ضعیف‌تر شدن شنوایی می‌شود. سمعک همانند عینک با افزایش صدا به بهبود تحریکات عصبی در عصب شنوایی و جلوگیری از بدتر یا ضعیف شدن شنوایی فرد کمک می‌کند. دقت داشته باشید عدم استفاده از سمعک به مراتب ضرر بیشتری برای فرد ایجاد می‌کند.

کلینیک شنوایی و سمعک فراشنوا

تجویز انواع مدل‌های سمعک از برند‌های معتبر شامل سمعک های‌اتیکن دانمارک، برنافن سویس، سیگنیا المان، یونیترون کانادا، فوناک سویس، هانساتون المان و... در مرکز شنوایی فراشنوا انجام می‌شود.

همچنین یکی دیگر از فعالیت‌های مرکز فراشنوا ارزیابی و درمان وزوز گوش با جدیدترین روش‌ها و متد‌ها شامل دستگاه تحریک الکتریکی عصب واگ، صدادرمانی، ماسکر، سمعک، لیزر درمانی، تحریک الکتریکی TDCS، موسیقی درمانی، رژیم غذایی و ویتامین‌ها می‌باشد.

برای مشاوره با متخصصین فراشنوا با شماره‌های زیر تماس حاصل فرمایید:
۰۲۱۸۸۹۴۹۳۶۸
۰۲۱۸۸۹۵۸۸۲۳
۰۹۱۰۵۲۴۱۰۷۱

مشاهده تجربیات بیماران از تجویز سمعک و درمان وزوز گوش در اینستاگرام فراشنوا:
www.instagram.com/samak_farashenava


دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


09105241071
تماس با ما